Kwaliteitsbeoordeling HKZ-keurmerk zzp’er in de zorg gestart

Vanaf nu is het mogelijk om een kwaliteitsbeoordeling in te plannen met een beoordelaar van één van de onafhankelijke certificerende instellingen, Dekra en DNV GL. 

De kwaliteitsbeoordeling met een beoordelaar noemen we een assessment. De basis voor de assessments zijn de gegevens die de zzp’er heeft ingevuld in het online systeem. De certificerende instelling neemt, op basis van de gegevens in het online systeem en het assessment, een beslissing of de zzp’er het HKZ-keurmerk mag voeren. Zzp’ers die het HKZ-certificaat hebben behaald, worden vermeld in het centrale register op www.hkz.nl.

HKZ-keurmerk
Het HKZ-keurmerk is een persoonsgebonden en onafhankelijk keurmerk en is ontwikkeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders in de langdurige zorg en de thuis- en kraamzorg (niveau 3 t/m 7). Het keurmerk heeft als belangrijkste doel de kwaliteit van zelfstandigen in de zorg aantoonbaar te maken. Het keurmerk helpt zzp’ers om de kwaliteit van hun zorg- en dienstverlening aan te tonen aan opdrachtgevers en cliënten. Opdrachtgevers en cliënten hebben op hun beurt de zekerheid dat een zzp’er met het keurmerk de kwaliteit van zorg hoog in het vaandel heeft staan. De eisen waaraan de zzp’er moet voldoen, staan beschreven in een HKZ-norm. Deze is verkrijgbaar in de NEN-shop.

Hoe certificaat behalen?
Er zijn drie stappen om het certificaat te behalen en het keurmerk te voeren:

  1. de zzp’er moet in een online systeem vragen beantwoorden en documentatie uploaden;
  2. de zzp’er plant een afspraak in voor een assessment door een certificerende instelling;
  3. de certificerende instelling beoordeelt of de zzp’er aan de eisen voldoet en reikt, indien het oordeel positief is, het certificaat uit.

Meer informatie
Voor aanmelding ga naar www.hkzzzp.nl. Voor informatie over de norm, het certificatieschema of het centrale register, e-mail naar info@hkz.nl.