HKZ-dialyse gaat een nieuwe fase in

1 maart 2022

Met de HKZ-norm Zorg & Welzijn gaat de dialysesector een nieuwe fase in. Door te vertrouwen op de visitatiebeoordeling vanuit de beroepsgroep kan de certificatietijd voor een HKZ-audit worden verkort. Dit scheelt het dialysecentrum tijd en geld. Tijd en geld die ten goede kan komen aan de zorg voor patiënten. Deze afspraken zijn tot stand gekomen in overleg met artsen en verpleegkundigen uit het veld en Nefrovisie.

Het Centraal College van Deskundigen voor Zorg & Welzijn heeft vastgesteld dat per 1 januari 2022 de audittijd met 25% kan worden teruggebracht. Dit geldt voor zowel zelfstandige dialysecentra als dialyse-afdelingen van ziekenhuizen die gecertificeerd worden tegen de HKZ-norm Zorg & Welzijn. Voorwaarde is dat zij voldoen aan eisen uit het ‘Normendocument Visitatie Dialysecentra’. Of de reductie wordt toegepast en in welke mate beoordeelt de certificerende instelling. Hiermee erkent HKZ dat een deel van de kwaliteitsbeoordeling voldoende is geborgd in de visitatie en kan certificatie als het ware een stapje terug doen.

 

HKZ-praktijkrichtlijn
HKZ heeft samen met experts uit de dialysesector gekeken waar de overlap zit tussen de eisen uit de HKZ-norm Zorg & Welzijn en de visitatie-eisen. Dit heeft geleid tot de ‘HKZ-praktijkrichtlijn bij het auditen van dialysecentra tegen de HKZ-norm Zorg & Welzijn’. Deze praktijkrichtlijn biedt houvast voor het dialysecentrum zodat zij weet welke aanvullende input naast de visitatie nodig is voor HKZ-certificatie. Daarnaast is het een handvat voor de HKZ-auditor.

Meer weten?

Benieuwd wat dit voor het dialysecentrum betekent? Bekijk de ‘HKZ-praktijkrichtlijn bij het auditen van dialysecentra tegen de HKZ-norm Zorg & Welzijn’ en de HKZ-norm Zorg & Welzijn.

Voor vragen kunt u contact opnemen via info@hkz.nl.

Overige nieuwsberichten

HKZ ZZP'er in de zorg

HKZ laat eis schriftelijke zorgovereenkomst los

24 januari 2024

Vanuit het Programma ‘Ontregel de Zorg’ hebben partijen met elkaar vastgesteld dat een schriftelijke zorgovereenkomst niet altijd meer nodig is om tot een bindende zorgovereenkomst te komen. Na goed overleg heeft het Centraal College Zorg&Welzijn van HKZ besloten mee te gaan in deze ontwikkeling. Dit betekent dat een schriftelijke zorgovereenkomst niet nodig is en HKZ … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

Kom naar de informatiebijeenkomst HKZ Kleine organisaties

11 januari 2024

De HKZ norm voor Kleine organisaties (HKZ 143) is van toepassing op organisaties met maximaal 10 FTE aan medewerkers. Voor organisaties die nog geen certificaat hebben behaald en van plan zijn zich te laten certificeren tegen deze norm, organiseert HKZ informatiebijeenkomsten. Wilt u meer weten over de HKZ-norm voor Kleine organisaties en op weg geholpen worden? … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

Eerste Professional Organizer HKZ gecertificeerd!

9 oktober 2023

Onlangs (op 1-09-2023) is de eerste Professional Organizer in de Zorg gecertificeerd voor HKZ-norm voor Zzp’ers, Ingrid Tielemans (Marein Organizing). We hebben Ingrid gesproken en haar gevraagd waarom ze voor deze certificatie heeft gekozen: ze vertelt: “Het vak van professional organizer is nog relatief onbekend. Ik wilde laten zien dat een professional organizer kwalitatief goede … Lees meer