Reactie op Intentieverklaring Beheersingsmodel Zorg

19 juli 2023
HKZ ZZP'er in de zorg

Meer duidelijkheid voor ZZP-ers per 1 januari a.s.

Op 6 juli is de Intentieverklaring Beheersingsmodel Zorg ondertekend door de ministeries voor Langdurige Zorg en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid,  Financiën (Belastingdienst) en zes koepels van zorgaanbieders. Hierin is vastgelegd dat per 1 januari a.s. het Beheersingsmodel Zorg in werking moet treden. Een nieuw Fiscaal Kader ZZP Zorg moet hier onderdeel van gaan uitmaken. Dit moet meer duidelijkheid gaan geven voor zorgaanbieders wanneer er sprake is van een dienstverband en wanneer niet. Daarmee komt er ook meer duidelijkheid voor ZZP’ers over de vraag wanneer zij inderdaad als zelfstandig ondernemer erkend kunnen worden. 

Wij vinden dat een goede zaak. Om een HKZ-Certificaat ZZP’er in de Zorg te behalen wordt niet alleen geoordeeld over de kwaliteit van de zorg die door de ZZP’er aangeboden wordt, maar ook over de kwaliteit van de ZZP’er als ondernemer. Het is belangrijk dat daarbij helderheid is over wanneer er sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Zodra het nieuwe Fiscale Kader er is, zullen we natuurlijk de norm die de basis vormt voor het certificaat daarop aanpassen. Dan kunnen ZZP’ers daarmee aantonen dat ze de randvoorwaarden voor zelfstandig ondernemerschap in de zorg op orde hebben. 

Overige nieuwsberichten

HKZ ZZP'er in de zorg

Betrouwbare zzp’ers in de zorg hebben een HKZ-certificaat

18 maart 2024

Voor zorginstellingen, zoals verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen, kan het lastig zijn om goede zelfstandige zorgmedewerkers in te huren. Ook gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het budget vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet ervaren dit. Met het HKZ-certificaat Zzp’ers in zorg en welzijn kunnen deze organisaties makkelijk en snel toetsen of ze met een betrouwbare, … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

HKZ aan de slag met het thema klimaatverandering uit ISO 9001

11 maart 2024

HKZ heeft kennis genomen van de toevoeging van het thema klimaatverandering in de ISO 9001[1]. Per 23 februari 2024 is dit een verplicht aandachtspunt geworden in de contextanalyse. Het betreft een wijziging in de ISO eisen 4.1 en 4.2 (zie schuine tekst). 4.1 Understanding the organization and its context. The organization shall determine external and … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

ZZP'er in de Zorg - Keuze in keurmerk

23 februari 2024

Als ZZP’er bepaal je zelf of je een keurmerk voert Steeds meer opdrachtgevers, bemiddelingsbureaus en zorgverzekeraars stellen een keurmerk als eis om tot een samenwerking te komen. Een keurmerk is voor een zzp’er in de zorg echter niet verplicht. Als zelfstandige maak jij zelf de keuze of je een certificaat wil behalen en daarmee een … Lees meer