ZZP’er in de Zorg – Keuze in keurmerk

22 december 2022
HKZ ZZP'er in de zorg

Als ZZP’er bepaal je zelf of je een keurmerk voert

Steeds meer opdrachtgevers, bemiddelingsbureaus en zorgverzekeraars stellen een keurmerk als eis om tot een samenwerking te komen. Een keurmerk is voor een zzp’er in de zorg echter niet verplicht. Als zelfstandige maak jij zelf de keuze of je een certificaat wil behalen en daarmee een keurmerk mag voeren.

Lees hier het interview met de voorzitter van de NBPO Yvette Vermeulen-van Teulingen.

Twee opties

Er zijn twee organisaties die zzp’ers in de verzorging, verpleging, begeleiding en jeugdzorg de mogelijkheid bieden een certificaat te behalen en een keurmerk te mogen voeren: HKZ en KIWA. Door het keurmerk te voeren laat je zien dat je als zzp’er in de zorg voldoet aan een aantal eisen. Zo toon je bijvoorbeeld aan dat je kennis hebt van ondernemerschap en de risico’s en mogelijkheden hiervan.

Verschil tussen HKZ en KIWA

Voor een HKZ-certificaat betaal je meer dan voor een certificaat van KIWA. Je krijgt hiervoor echter ook meer. Er zijn een aantal verschillen tussen beide certificaten.

Allereerst vindt bij HKZ jouw beoordeling plaats aan de hand van een interview én aan de hand van door jou aangeleverde documenten. Wij vinden het belangrijk dat jouw kwaliteiten niet alleen worden beoordeeld op basis van documenten. Daarom beoordeelt een assessor met kennis en ervaring in de zorg jou door middel van een interview. Dit gebeurt online of op locatie.

Ten tweede is de reikwijdte van de HKZ-norm breder. Je wordt niet alleen beoordeeld op je zorgkennis en je kwaliteiten als zorgverlener, maar ook op jouw ondernemerschap. Dat is belangrijk voor jouw opdrachtgevers. Zij willen immers samenwerken met een partner die zijn zaken goed voor elkaar heeft.

Overzicht

In dit overzicht zie je duidelijk wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen certificering via HKZ of Kiwa.

Onderwerp HKZ Kiwa
Geldigheid 3 jaar 1 jaar
Prijs € 530,40 euro per 3 jaar (excl. BTW) € 96 euro per jaar (excl. BTW)
Bewijs van certificatie Inbegrepen in de prijs 15 euro (pas)
Assessment Ja Nee
Aanleveren van documenten Digitaal Digitaal of per post
Keuze uit beoordelende organisatie Ja, DNV of Dekra Nee, alleen Kiwa
Ondernemerschap onderdeel van beoordeling Ja Nee
WKKGZ als basis Ja Ja
Bestemd voor Niveau 3 t/m 7 Niveau 1 t/m 7
Basis voor aanvraag AGB-code Ja, voor relevante functies Ja, voor relevante functies

 

Overige nieuwsberichten

HKZ ZZP'er in de zorg

Interviews ZZP'ers in de zorg

5 september 2023

In gesprek met Elise en Danny, twee ZZP’ers in de zorg die vertellen hoe het verkrijgen van het certificaat ‘ZZP’er in de zorg’ behulpzaam kan zijn bij het opzetten van een kwaliteitssysteem en het inrichten van een gezonde bedrijfsvoering.

HKZ ZZP'er in de zorg

WTZA in HKZ-norm 166

28 juli 2023

Er is een nieuwe versie beschikbaar van de HKZ-norm 166 (Zzp’ers in zorg en welzijn, onderdeel verpleegkundigen, verzorgenden. en begeleiders in de langdurige zorg en de thuis- en kraamzorg): HKZ 166:2023. In deze HKZ-norm wordt nu gevraagd of u voldoet aan de meldplicht in het kader van de WTZA In het online systeem gaat gevraagd worden … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

Reactie op Intentieverklaring Beheersingsmodel Zorg

19 juli 2023

Meer duidelijkheid voor ZZP-ers per 1 januari a.s. Op 6 juli is de Intentieverklaring Beheersingsmodel Zorg ondertekend door de ministeries voor Langdurige Zorg en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid,  Financiën (Belastingdienst) en zes koepels van zorgaanbieders. Hierin is vastgelegd dat per 1 januari a.s. het Beheersingsmodel Zorg in werking moet treden. Een nieuw Fiscaal Kader … Lees meer