ZZP’er in de Zorg – Keuze in keurmerk

23 februari 2024
HKZ ZZP'er in de zorg

Als ZZP’er bepaal je zelf of je een keurmerk voert

Steeds meer opdrachtgevers, bemiddelingsbureaus en zorgverzekeraars stellen een keurmerk als eis om tot een samenwerking te komen. Een keurmerk is voor een zzp’er in de zorg echter niet verplicht. Als zelfstandige maak jij zelf de keuze of je een certificaat wil behalen en daarmee een keurmerk mag voeren.

Lees hier het interview met de voorzitter van de NBPO Yvette Vermeulen-van Teulingen.

Drie opties

Er zijn drie organisaties die zzp’ers in de verzorging, verpleging, begeleiding en jeugdzorg de mogelijkheid bieden een certificaat te behalen en een keurmerk te mogen voeren: HKZ, KIWA en BICKZ. Door het keurmerk te voeren laat je zien dat je als zzp’er in de zorg voldoet aan een aantal eisen. Zo toon je bijvoorbeeld aan dat je kennis hebt van ondernemerschap en de risico’s en mogelijkheden hiervan.

Verschil tussen HKZ en KIWA

Voor een HKZ-certificaat betaal je meer dan voor een certificaat van KIWA. Je krijgt hiervoor echter ook meer. Er zijn een aantal verschillen tussen beide certificaten.

Allereerst vindt bij HKZ jouw beoordeling plaats aan de hand van een interview én aan de hand van door jou aangeleverde documenten. Wij vinden het belangrijk dat jouw kwaliteiten niet alleen worden beoordeeld op basis van documenten. Daarom beoordeelt een assessor met kennis en ervaring in de zorg jou door middel van een interview. Dit gebeurt online of op locatie.

Ten tweede is de reikwijdte van de HKZ-norm breder. Je wordt niet alleen beoordeeld op je zorgkennis en je kwaliteiten als zorgverlener, maar ook op jouw ondernemerschap. Dat is belangrijk voor jouw opdrachtgevers. Zij willen immers samenwerken met een partner die zijn zaken goed voor elkaar heeft.

Overzicht verschillen HKZ, Kiwa en BICKZ

In dit overzicht zie je duidelijk wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen certificering via HKZ, Kiwa en BICKZ.

Onderwerp HKZ Kiwa Bickz
Geldigheid 3 jaar 1 jaar 1 jaar
Prijs (2024) € 566,00 euro per 3 jaar (excl. BTW) € 109 euro per jaar (excl. BTW) € 995 euro per jaar (excl. BTW)
Bewijs van certificatie Inbegrepen in de prijs 15 euro (pas) Inbegrepen in de prijs
Assessment Ja Nee Ja
Aanleveren van documenten Digitaal Digitaal of per post Digitaal
Beoordelende organisatie DNV Kiwa BICKZ
Ondernemerschap onderdeel van beoordeling Ja Nee Ja
WKKGZ als basis Ja Ja Niet bekend
Bestemd voor Niveau 3 t/m 7 Niveau 1 t/m 7 Niet bekend
Basis voor aanvraag AGB-code Ja, voor relevante functies Ja, voor relevante functies Niet bekend

 

Overige nieuwsberichten

HKZ ZZP'er in de zorg

Met het HKZ ZZP keurmerk wordt de echtheid van diploma’s en VOG's aangetoond

28 juni 2024

Voor zorginstellingen, zoals verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen, kan het lastig zijn om goede zelfstandige zorgmedewerkers in te huren. Ook gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het budget vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet ervaren dit. Of organisaties met een betrouwbare, bevoegde en competente zorgprofessional te maken hebben, kan makkelijk en snel beoordeeld worden met het … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

Kom naar de informatiebijeenkomst HKZ Kleine organisaties

20 juni 2024

De HKZ norm voor Kleine organisaties (HKZ 143) is van toepassing op organisaties met maximaal 10 FTE aan medewerkers. Voor organisaties die nog geen certificaat hebben behaald en van plan zijn zich te laten certificeren tegen deze norm, organiseert HKZ informatiebijeenkomsten. Wilt u meer weten over de HKZ-norm voor Kleine organisaties en op weg geholpen worden? … Lees meer

HKZ ZZP'er in de zorg

HKZ aan de slag met het thema klimaatverandering uit ISO 9001

11 maart 2024

HKZ heeft kennis genomen van de toevoeging van het thema klimaatverandering in de ISO 9001[1]. Per 23 februari 2024 is dit een verplicht aandachtspunt geworden in de contextanalyse. Het betreft een wijziging in de ISO eisen 4.1 en 4.2 (zie schuine tekst). 4.1 Understanding the organization and its context. The organization shall determine external and … Lees meer